Visok unos soli povećava rizik od raka želuca

Datum objave: 01. 01. 2005.

Prema japanskim istraživačima, prehrana koji karakterizira visok udjel soli udvostručuje rizik za razvoj raka želuca. Istraživanje objavljeno u siječanjskom izdanju British Journal of Cancer pokazuje i da pušenje te nizak unos voća i povrća također povećaju rizik za razvoj raka želuca..

U studiji su tijekom 11 godina (1990-2001. godine) proučavane prehrambene navike 18648 muškaraca i 20381 žene dobne skupine od 40-59 godina koji na početku studije nisu imali ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Rezultati su pokazali da rizik od razvoja raka želuca kod muškaraca čiju prehranu karakterizira nizak unos soli iznosi 1 na 1000 (odnosno 1 oboljeli na 1000 promatranih u skupini). Brojka se udvostručila na 1 na 500 kod muškaraca za čiju prehranu je bio karakterističan visok unos soli.

Kod žena, nizak unos soli rezultirao je rizikom za razvoj raka želuca od 1 na 2000, dok je visok unos soli nosio rizik od 1 na 1300.

Soljenje, kiseljenje i dimljenje glavna su tradicionalne su i veoma popularne metode pripremanja hrane u Japanu.

Izvor: British Journal of Cancer (2004) 90:128-134.

Pošalji prijatelju na email

Komentari