Datum objave: 01. 06. 2015.

Prema novom američkom istraživanju čiji su rezultati bili prezentirani na skupu European Congress of Endocrinology u Dublinu, visoki udio soli u prehrani mogao bi odgoditi ulazak u pubertet. Budući da se unos soli u zapadnim zemljama i dalje povećava, ovo saznanje ima veliki značaj za buduće generacije. Kasniji ulazak u pubertet može dovesti do problema u ponašanju i smanjene plodnosti, a povezan je i s većom razinom stresa.

Istraživanje je bilo provedeno na štakorima te je ispitano kako različiti udijeli soli u njihovoj ishrani utječu na nastup puberteta.

Primijećeno je da su štakori kojima je u hranu bila dodana veća količina soli, znatno kasnije ušli u pubertet nego oni kojima je hrana sadržavala normalan udio soli. Zanimljivo, štakori kojima je sol bila potpuno isključena iz ishrane, također su pokazali kasniji nastup puberteta.

Viši unos soli kod životinja u istraživanju, kod ljudi bi bio ekvivalentan unosu 3-4 puta većem od onog preporučenog.

Autori su naveli kako su u prethodnim istraživanjima zapazili da masti imaju suprotan učinak – visok unos utječe na brži ulazak u pubertet. Međutim, zamijetili su da čak i štakori na visokomasnoj ishrani kasnije ulaze u pubertet ukoliko im je ishrana ujedno bogata i soli.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sol,

Komentari