Maja Biličić

Datum objave: 23. 10. 2018.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet pokazalo je da veća konzumacija soli, odnosno više od 5 grama ili 2,5 žličica soli dnevno ne dovodi do povećanja rizika od ponekih bolesti kod određenih pojedinaca.

Tek manje od 5% pojedinaca u razvijenim zemljama konzumira i veću količinu soli na dnevnoj bazi, no i za njih postoje dobre vijesti. Naime, rizik od bolesti poništava se kvalitetnom prehranom – voćem, povrćem, mliječnim proizvodima, krumpirima te hranom bogatom kalijem

Istraživanje je provedeno na 94 000 ispitanika dobi 35 do 70 godina iz 18 zemalja diljem svijeta, a njime je otkriveno da prosječni unos više od 5 g soli dnevno dovodi do visokog rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

U zemljama s najvišim unosom soli (više od 5 g dnevno), poput Kine, uočena je izravna veza između unosa i kardiovaskularnih bolesti, a osobito srčanog i moždanog udara. Na mjestima gdje je unos bio manji od 5 g slučaj je bio obrnut – učestalost srčanog i moždanog udara bila je manja, kao i sveukupna smrtnost. Dodatno, rizik od kardiovaskularnih bolesti bio je manji u onim zemljama gdje je veći unos kalija iz voća, povrća, mliječnih proizvoda, krumpira, mahunarki i orašastih plodova.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje unos do 2 g soli dnevno u svrhu sprječavanja rizika od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, još uvijek ne postoje dokazi koji bi potvrdili da taj nizak unos dovodi do popravljanja zdravlja.

Izvor: The Lancet
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti, sol,

Komentari