Datum objave: 18. 12. 2006.

Konzumacija hrane i pića s visokom koncentracijom šećera povezana je s povećanim rizikom od nastanka karcinoma pankreasa, pokazala je prospektivna studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

"Sve je više dokaza koji pokazuju da bi hiperglikemija i hiperinzulinemija mogle biti uključene u nastanak karcinoma pankreasa", napisali su dr. Susanna C. Larsson i suradnici s Karolinska Instituta iz Stockolma. "Česta konzumacija šećera i hrane s visokim udjelom šećera može povisiti rizik od nastanka karcinoma pankreasa i to indukcijom čestih postprandijalnih hiperglikemija koje povećavaju potrebu za inzulinom istovremeno smanjujući osjetljivost na njega".

Tijekom 1997 godine ukupno je 77,797 žena i muškaraca u dobi od 45 do 83 godina koji do tada nisu imali dijagnozu niti karcinoma niti dijabetesa popunilo upitnik s pitanjima o učestalosti konzumacije pojedinih vrsta hrane. Ispitanici su praćeni sve do lipnja 2005. godine.

Tijekom srednjeg vremena praćenja od 7.2 godine, otkriven je 131 slučaj karcinoma pankreasa. Dodatni unos šećera, zaslađenih sokova i zašećerenih voćnih pripravaka pozitivno je bio povezan s povećanim rizikom od nastanka karcinoma pankreasa. Skupine koje su konzumirale najviše šećera u usporedbi s onima koje su konzumirale najmanje šećera imale su za unos dodatnog šećera multivarijatni rizik 1.69 (95% confidence interval [CI], 0.99 - 2.89; P for trend = .06), za unos zaslađenih sokova 1.93 (95% CI, 1.18 - 3.14; P for trend = .02), za druge zaslađene voćne pripravke 1.51 (95% CI, 0.97 - 2.36; P for trend = .05).

Ograničenja studije bila su: nemogućnost odvajanja zašećerenih sokova i onih zaslađenih umjetnim sladilima, relativno kratko vrijeme praćenja, malen broj slučajeva i korištenje upitnika koji su ispitanici samostalno popunjavali.

"Rezultati pokazuju da se hrana s visokim udjelom šećera može povezati s povećanim rizikom od nastanka karcinoma pankreasa. Zbog praktičnih kliničkih implikacija ovih spoznaja i loše prognoze karcinoma pankreasa, potrebna su daljnja detaljna istraživanja ove povezanosti", zaključili su švedski autori.

[url="http://www.plivamed.net"]PLIVAMed.net[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari