Datum objave: 29. 01. 2016.

Visok unos šećera dobro je poznati rizični čimbenik razvoja pretilosti, no prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Cancer Research, može potaknuti i karcinogene promjene tkiva dojki.

Navedeno istraživanje predstavlja prvo istraživanje na životinjskom modelu čiji je cilj bio ispitati mehanizam koji leži ispod povezanosti unosa šećera i karcinoma dojke. Ispitivanje je bilo provedeno na miševima koji su bili hranjeni ili ishranom s visokim udjelom saharoze (konzumnog šećera) ili fruktoze, a ovi miševi uspoređeni su s kontrolnom skupinom koja je bila hranjena visokim udjelom škroba. Po sadržaju šećera ishrana miševa u istraživanju bila je slična tipičnoj prehrani zapadnjaka.

Analiza rezultata pokazala je da su miševi hranjeni saharozom i fruktozom imali znatno veći rizik od razvoja karcinoma dojke. Nakon šest mjeseci, 50-58 % ovih životinja razvilo je karcinom, u usporedbi s 30 % kod kontrolne skupine koja je hranjena škrobom.

Također, zamijećeno je da je šećerom bogata ishrana utjecala i na češći razvoj karcinoma pluća, a smatra se da je ovo posljedica metastaziranja karcinoma dojke. Nadalje, otkriveno je i da fruktoza i saharoza povećavaju aktivnost enzima 12-lipoksigenaze, koji potiče proizvodnju tvari pod kraticom 12-HETE, a 12-HETE se povezuje s poticanjem rasta i razvoja karcinoma.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, Maligne bolesti,

Komentari