Vitaminoteka

Datum objave: 25. 09. 2014.

Moždani udar jedan je od vodećih uzroka smrti u razvijenim zemljama, a prema podacima za SAD, 60 % slučajeva pogađa upravo žene. 

Otprije je poznato da visoki unos kalija može sniziti rizik od moždanog udara, no do nedavno je bilo malo podataka o njegovom utjecaju kod starijih žena te na pojavnost različitih vrsta moždanog udara.

U novom istraživanju sudjelovalo je 90 137 žena u postmenopauzi, dobi 50-79 godina, koje su bile praćene u prosjeku 11 godina. Tijekom tog razdoblja im je bio nadgledan unos kalija, ali i bilježena pojavnost moždanog udara te smrtnost.

Prosječan unos kalija pokazao se niskim – samo 17 % žena unosilo je preporučenu količinu od 3 510 mg kalija dnevno (prema WHO-u) ili više. Pokazalo se da su žene koje su unosile najviše kalija (preko 3 194 mg dnevno) imale 16 % manju vjerojatnost pojave ishemijskog moždanog udara te 12 % manju vjerojatnost općenite pojave moždanog udara, u usporedbi sa ženama koje su ga unosile u najmanjim količinama (manjim od 1 926 mg). Također, visok unos kalija bio je povezan i s nižim rizikom od smrtnosti.

Pokazalo se i da je visoki krvni tlak imao utjecaja na rezultate. Kada su se izdvojile samo ispitanice bez hipertenzije, visoki unos kalija bio je povezan s čak 27 % nižim rizikom od ishemijskog moždanog udara te 21 % nižim rizikom od moždanog udara općenito.

Visok unos kalija kod ispitanica koje su imale hipertenziju nije pokazao zaštitni učinak na pojavu moždanog udara, no, ipak, zapažen je mali utjecaj na smanjenje rizika od smrtnosti.

Izvor: Stroke

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kalij, moždani udar, Neurološke bolesti,

Komentari