Vitaminoteka

Datum objave: 11. 10. 2016.

Rezultati novog istraživanja objavljenog u časopisu The BMJ pokazuju kako žene koje piju 14 ili više serviranja alkohola tjedno imaju blago smanjenu plodnost.

Pokazalo se da nizak do umjeren unos alkohola, odnosno do 7 serviranja tjedno te vrsta alkoholnog pića nemaju učinka na plodnost žene. Ipak, autori parovima preporučuju da se suzdrže od alkohola sve dok nije isključena mogućnost trudnoće jer je plod posebno osjetljiv na alkohol prvih nekoliko tjedana od začeća. Još uvijek je nepoznato do koje mjere konzumacija alkohola utječe na plodnost.

Skupina danskih istraživača provela je desetogodišnju prospektivnu kohortnu studiju koja je za cilj imala utvrditi povezanosti konzumacije alkohola u vremenu prije začeća i vremena potrebnog da žena zanese. U studiju je uključeno ukupno 6 120 Dankinja dobi 21 - 45 godina. Sve ispitanice su bile u stabilnoj vezi s partnerom, pokušavale su začeti i nisu bile na terapiji povećanja plodnosti tijekom trajanja studije.

U istraživanju je procijenjen ukupni unos alkohola kao i unos specifičnih vrsta alkoholnih pića, uključujući pivo, vino i žestoka pića. Svaka žena je jednom u dva mjeseca tijekom razdoblja od 12 mjeseci ili do začeća ispunjavala upitnik o konzumaciji alkohola, statusu trudnoće, menstrualnim ciklusima, učestalosti spolnih odnosa i pušenju cigareta. U žena koje su konzumirale 14 ili više serviranja alkohola tjedno, zabilježeno je 37 trudnoća u 307 ciklusa, dok je kod žena koje nisu konzumirale alkohol zabilježena 1381 u 8054 ciklusa.

Ova studija ima nekoliko nedostataka. Iako je uzorak velik, samo 1,2% ispitanica je pilo 14 ili više serviranja alkohola tjedno. Nadalje, nije razdvojena umjerena od neumjerene konzumacije alkohola, što je važno jer alkohol može utjecati na menstrualni ciklus. Također, u obzir nije uzet partnerov unos alkohola, što je također važno jer utječe na kvalitetu spermija.

Zaključeno je kako umjeren unos alkohola ne bi trebao imati utjecaj na plodnost žene, ali ako parovi imaju poteškoća sa začećem, preporuča se da se oboje suzdrže od alkohola.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol, plodnost, Zdravlje žene,

Komentari