Datum objave: 27. 11. 2013.

Epidemija pretilosti predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem što je i poticaj brojnim znanstvenicima da pronađu rješenje kojim bi se smanjila stopa pretilih osoba. 

Američki znanstvenici ispitivali su utjecaj visokoproteinskog obroka za doručak na osjećaj gladi i sitosti tijekom ostatka dana. Naime, amerikanci su poznati po obilnim večerama, bogatim proteinima, što znanstvenici smatraju jednim od čimbenika koji pogoduju razvoju pretilosti.

Tijekom studije ispitanice dobi 18 do 55 godina su unosile doručak sličnog udjela masti i vlakana, no, neke su imale veći udio proteina (30-39 grama proteina poobroku) dok druge manji udio u obroku. Ispunjavanjem ankete o osjećaju sitosti, gladi i općenito o potrebi za hranom praćen je učinak visokoproteinskog obroka na kontrolu apetita tijekom dana.

Konzumacijom doručka bogatog proteinima ispitanice su unijele manje kalorija tijekom ostatka dana zbog smanjenog osjećaja gladi i bržeg osjećaja sitosti u odnosu na osobe koje nisu konzumirale doručak s povećanim udjelom proteina.

Visokoproteinski doručak preporuča se kao potencijalna strategija regulacije tjelesne mase.

Izvor: The Obesity Society

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta, Proteini, proteinska dijeta,

Komentari