Viši unos proteina za veću gustoću koštane mase starijih žena?

Datum objave: 15. 06. 2005.

Utjecaj unosa proteina na gustoću koštane mase još nije u potpunosti razjašnjen - postoji poprličan broj dokaza koji sugeriraju da na gustoću koštane mase blagotvorno djeluje smanjen, odnosno povećan unos proteina..
Nova studija svojim rezultatima se priklanja onima koje su dosada vezu između povišenoh unosa proteina i gustoće koštane mase okarakterizirali kao pozitivnu.

Australski istraživači su upitnikom frekvencija dobili podatke o unosu proteina kod 1077 žena starosti 75 ± 3 godina. Stanje koštane mase provjeravano je ultrazvukom pete te mjerenjem gustoće koštane mase u području kuka.

Prema rezultatima njihovih istraživanja, veza između povišenog unosa proteina i gustoće koštane mase, pozitivna je čak i kada su u obzir uzmu drugi čimbenici koji utječu na metabolizam kosti.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition (vol 81, no 6, pp1423-1428).

Pošalji prijatelju na email

Komentari