Vitaminoteka

Datum objave: 12. 04. 2016.

Predijabetes je poremećaj koji karakterizira viša razina glukoze u krvi nego je to očekivano, ali ne dovoljno visoka da bi se moglo tvrditi da se radi o dijabetesu tipa 2.

Prethodna istraživanja pokazala su da se predijabetes može podijeliti u dva tipa – onaj kod kojeg je povišena glukoza posljedica njene povišene proizvodnje u jetri te onaj kod kojeg je to posljedica njenog sporog ulaska u mišićne stanice.

Poznato je da unos masti može utjecati na toleranciju glukoze, međutim, u novom istraživanju britanskih i američkih stručnjaka ispitano je kako masti utječu na različite tipove predijabetesa. U istraživanju je sudjelovalo 73 ispitanika – 10 osoba s predijabetesom, 11 s dijabetesom tipa 2, 23 pretilih, 15 zdravih osoba i 14 sportaša. Upitnikom je ispitan njihov unos masti, a brojnim pretragama im je detaljno proučen metabolizam glukoze.

Rezultati su pokazali da je viši unos višestruko nezasićenih masti u kombinaciji s nižim unosom zasićenih masti kod osoba s predijabetesom povezan s povoljnim djelovanjem na metabolizam glukoze u smislu potencijalnog usporavanja razvoja bolesti. No, ovo je primijećeno samo kod onog tipa predijabetesa za koji je karakterističan sporiji ulazak glukoze u mišiće. Kod osoba s predijabetesom kod kojih je problem povišena proizvodnja glukoze u jetri, potencijalan pozitivni učinak pokazao je samo niži unos zasićenih masti.

Autori su stoga zaključili kako bi preporuke za unos masti za osobe s predijabetesom trebalo prilagoditi ovim novim saznanjima.

Izvor: PLOS ONE

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari