Datum objave: 27. 12. 2009.

Jedan od brojnih razloga zašto odabrati prehranu siromašnu kalorijama i mastima, a istovremeno bogatu voćem, povrćem i ribom jesu brojne epidemiološke studije koje svjedoče da takva prehrana može odgoditi nastanak i progresiju Alzheimerove bolesti. No, iz svijeta znanosti nam stiže još jedna zanimljivost o tome kako prehrana utječe na Alzheimerovu bolest odnosno mozak. Naime, iako su znanstvenici uspoređivali razne vrste prehrane i pratili kako one djeluju na formiranje plakova u mozgu, sasvim su neočekivano otkrili da prehrana bogata proteinima dovodi do smanjena mozga.

Studija je provedena na miševima koji su podijeljeni u 4 skupina. Miševi su dobivali ili (1) uobičajnu prehranu, (2) prehranu bogatu mastima, a siromašnu ugljikohidratima, (3) prehranu bogatu proteinima, a siromašnu ugljikohidratima ili (4) prehranu bogatu ugljikohidratima, a siromašnu mastima. Zanimljivo je da su miševi koji su dobivali obilje proteina imali 5 % lakši, ali i manje razvijen mozak od ostalih skupina.

Iako su nužna daljnja istraživanja, znanstvenici vjeruju da suviše proteina ima sličan utjecaj i na ljudski mozak.

Izvor: Molecular Neurodegeneration

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Proteini,

Komentari