Datum objave: 22. 08. 2010.

Žene u postmenopauzi koje provode proteinske dijete kako bi smršavile, ne gube samo suvišne kilograme već i koštanu masu, kaže novo američko istraživanje.

Znanstvenici sa Purdue Sveučilišta u Inidiani regrutirali su 71 ženu u postmenopauzi s prekomjernom tjelesnom masom, te ih podijelili u dvije skupine / studije. Prva je bila na restrikcijskoj dijeti od 750 kcal/dan, a druga na 1250 kcal, s time da su bile podijeljene i u podgrupe s različitim unosom proteina – neke su konzumirale isključivo proteine životinjskog, neke biljnog, a neke mješovitog porijekla.

Iako je u objema skupinama bio zabilježen značajan gubitak kilograma, isto je tako došlo i do smanjenja gustoće koštane mase od 1,4%, neovisno o porijeklu proteina. Također je primijećeno da pri takvim visoko proteinskim dijetama niti suplementacija kalcijem (2000 mg dnevno) nije uspjela usporiti gubitak koštane mase.

Stoga se ženama u postmenopauzi nikako ne preporučuju visokoproteinske dijete, kako ne bi došlo do povećanog rizika od osteoporoze.

Izvor: Journal of Gerontology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kosti,

Komentari