Petra Bračić

Datum objave: 07. 04. 2025.

Osobe koje konzumiraju biljna ulja umjesto maslaca mogle bi imati koristi za zdravlje i niži rizik od prerane smrti, pokazuje novo istraživanje. Istraživači su analizirali prehrambene i zdravstvene podatke 200 000 osoba koje su praćene više od 30 godina i otkrili da je veći unos biljnih ulja, posebice sojinog, repičinog i maslinovog ulja, povezan s nižom ukupnom smrtnošću, smrtnošću od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti. Suprotno tome, unos maslaca bio je povezan s povećanim rizikom od ukupne smrtnosti i smrtnosti od raka. 

Iznenađujuće je koliko je jak utjecaj koji su znanstvenici otkrili. Zamjena maslaca biljnim uljima u svakodnevnoj prehrani povezana je sa 17 % nižim rizikom od smrtnosti, prema modeliranim podacima. Ključna razlika između maslaca i biljnih ulja su vrste masnih kiselina koje sadrže. Maslac je bogat zasićenim masnim kiselinama, dok biljna ulja sadrže više nezasićenih masnih kiselina. Iako postoji mnogo istraživanja o prehrambenim masnim kiselinama, manje studija se usredotočilo na njihove glavne izvore u prehrani, uključujući maslac i ulja. Većina prethodnih studija procjenjivala je prehranu ljudi u određenom trenutku i na malim uzorcima, što ograničava njihovu primjenu na javno zdravlje.

Nova studija analizirala je prehrambene podatke 221 054 sudionika iz triju velikih kohorti: Nurses' Health Study (NHS), Nurses' Health Study II (NHSII) i Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Svake četiri godine sudionici su odgovarali na pitanja o učestalosti konzumacije različitih vrsta hrane. Istraživači su procijenili koliko su maslaca i biljnih ulja unosili.
Ukupan unos maslaca uključivao je maslac iz mješavina s margarinom, namazan na kruh, dodan u jela te korišten u pečenju i prženju kod kuće. Unos biljnih ulja procijenjen je na temelju prijavljenog korištenja u prženju, pečenju i pripremi salatnih preljeva.

Istraživači su identificirali i sudionike koji su preminuli, kao i uzroke smrti. Statističkom analizom stopa smrtnosti među različitim razinama unosa hrane, utvrđeno je sljedeće:
•    sudionici koji su jeli najviše maslaca imali su 15 % veći rizik od smrti u usporedbi s onima koji su jeli najmanje.
•    oni koji su unosili najviše biljnih ulja imali su 16 % manji rizik od smrti u usporedbi s onima koji su unosili najmanje.

Istraživači su također proveli tzv. analizu zamjene, kojom su simulirali učinak zamjene maslaca biljnim uljima na zdravlje, kao u ispitivanju prehrane.

Otkrili su da zamjena 10 grama maslaca dnevno (manje od jedne žlice) s jednakom količinom kalorija iz biljnih ulja može smanjiti smrtnost od raka i ukupnu smrtnost za 17 %. Čak i lagano smanjenje unosa maslaca i povećanje konzumacije biljnih ulja može imati značajne zdravstvene koristi dugoročno, ističu istraživači.

Ipak, važno je istaknuti i određena ograničenja istraživanja; većina sudionika su zdravstveni radnici, što znači da rezultati možda nisu u potpunosti primjenjivi na širu populaciju SAD-a. 

Izvor: JAMA Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari