Vitaminoteka

Datum objave: 08. 01. 2008.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry, polifenoli iz grožđa imaju ulogu u prevenciji nastanka karijesa. 

Polifenoli se u najvećoj mjeri nalaze u kožici i koštici grožđa, a oni se, nažalost, odbacuju u procesu proizvodnje vina.

Znanstvenici su proučavali utjecaj polifenola iz različitih sorti grožđa na bakteriju Streptococcus mutans (zaslužnu za propadanje zubi), kiselinu i glukane (gradivni materijal zubnog plaka). U istraživanju su korišteni ekstrakti polifenola sorti Pinot Noir, Cabernet Franc, Baco Noir i Noiret.

Iako niti jedan ekstrakt nije u stvarnosti ubio bakterije, oni su inhibirali bakterijski enzim koji sudjeluje u proizvodnji zubnog plaka. Osim toga, ekstrakti su znatno umanjili proizvodnju kiseline.

Unatoč dobivenim rezultatima autori studije ne preporučuju da se poveća unos vina. Oni predlažu da se izoliraju blagotvorni sastojci iz vinskog otpada - komine i ukomponiraju u razne proizvode za oralnu higijenu kao što je npr. zubna vodica.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vino, zubi,

Komentari