Datum objave: 20. 08. 2011.

Španjolski znanstvenici vjeruju da konzumacija vina može zaštititi kožu od štetnih posljedica sunčevog zračenja, izvještava portal [url="http://www.gastro.hr/vino-stiti-od-suncevih-opeklina-4091.aspx"]Gastro.hr[/url]

Dosadašnje studije su pokazale da vino ima ulogu u zaštiti od karijesa, karcinoma prostate i Alzheimerove bolesti, ali niti jedna dosadašnja studija nije se bavila učincima na kožu.

Grožđe i proizvodi od grožđa sadrže flavonoid koji pomaže zaštititi kožu od štetnih utjecaja ultraljubičastog zračenja. Kada UV zraka dođe u kontakt s kožom, reaktivira molekule kisika koje oksidiraju lipide, DNA i druge molekule, te posljedično dolazi do uništavanja stanica kože. Flavonoidi, nađeni u grožđu sprječavaju formaciju tih slobodnih radikala u stanicama kože koje su izložene UVA i UVB zrakama.

Osim što je pronađen još jedan pozitivan učinak umjerene konzumacije vina, istraživači smatraju da su potrebna daljna istraživanja ekstrakata polifenola iz biljaka kao novi vid zaštite kože.

Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry

Pošalji prijatelju na email

Komentari