Vino smanjuje rizik od metaboličkog sindroma

Datum objave: 01. 01. 2005.

Ako je skepticima u blagotvorno djelovanje umjerene konzumacije vina na zdravlje čovjeka potreban još jedan razlog da bi podigli čašu, najnoviji im stiže od grčkih istraživača: čaša vina dnevno može smanjiti rizik od metaboličkog sindroma, stanja koje povećava rizik od dijabetesa, srčanih bolesti te srčanog i moždanog udara.
Istraživači su izjavili da su rezultati njihovog istraživanja u suglasnosti sa prethodnim istraživanjima koja pokazuju da umjerena konzumacija vina može pružiti čitav spektar pogodnosti za zdravlje organizma, a posebice za zdravlje srca. Ipak, ove pogodnosti brzo «ispare» ukoliko se umjesto u umjerenim, vino konzumira u prekomjernim količinama.
Rezultati grčeke studije pokazali su da žene koje piju čašu do dvije vina dnevno imaju za 16 % manji rizik od metaboličkog sindroma u odnosu na žene koje ne piju vino. No žne koje piju tri do četiri čaše vina dnevno imaju za 81 % veći rizik od metaboličkog sindroma, a konzumiranje preko pet čaša vina dnevno udvostručava taj povećani rizik.
Izvor: European Society of Cardiology Congress 2003, Vienna, Aug. 30-Sept. 3, 2003.

Pošalji prijatelju na email

Komentari