Pozitivan učinak resveratrola na krvne žile, čini se da se proteže i na reduciranje rizika od sljepoće u starijoj populaciji te u oboljelih od dijabetesa.
Resveratrol – polifenolni antioksidans porijeklom iz crnog vina (crnog grožđa), borovnica i kikirikija, čini se da inhibicijski utječe na stvaranje novih krvnih žila. Taj proces stvaranja novih, defektnih krvnih žila, stručno nazivan angiogeneza, leži u podlozi dijabetičke retinopatije – oštećenja žilnice koja uzrokuje sljepoću u dijabetičara. Poremećaj krvožilja temelj je i za makularnu degeneraciju – glavni uzrok sljepoće u starijoj životnoj dobi.
Novo američko istraživanje na životinjskom modelu, na Washington Sveučilištu u St.Louisu, pokazalo je kako resveratrol onemogućava spomenute procese putem aktivacije određenog enzima. Međutim, doze potrebne za aktivaciju tog metaboličkog puta mnogostruko su više od nekoliko boca crnog vina, stoga – ukoliko nađe primjenu u ljudi – bit će potrebno komercijalizirati ekstrakt s visokim sadržajem resveratrola.
Izvor: American Journal of Pathology