Datum objave: 16. 09. 2014.

Rezultati nove studije čeških znanstvenika pokazali su da je umjerena konzumacija vina u prevenciji kardiovaskularnih bolesti učinkovita jedino kod pojedinaca koji su tjelesno aktivni.

Češka studija zanimljivog naziva – In vino veritas, prva je prospektivna randomizirana studija u kojoj se uspoređivao utjecaj crvenog i bijelog vina na pokazatelje ateroskleroze. U studiji je sudjelovalo 146 ispitanika s blagim do umjerenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Nasumično su bili podijeljeni u dvije skupine te su tijekom godine dana unosili umjerene količine ili crvenog ili bijelog vina.

Umjereni unos vina bio je definiran kao 2 dL za žene te 3 dL za muškarce, najviše pet puta tjedno. Inače, ispitanici su nastavili sa svojom uobičajenom prehranom, a trebali su bilježiti učestalost konzumacije alkohola općenito, unos lijekova te učestalost i intenzitet tjelesne aktivnosti.

Rezultati nisu ukazali na promjene u razinama HDL-kolesterola tijekom studije. LDL-kolesterol kod ispitanika obje skupine se snizio, dok je ukupna razina kolesterola bila niža samo kod skupine koja je unosila crveno vino. Međutim, budući da je povišenje HDL-kolesterola glavni pokazatelj blagotvornog učinka na kardiovaskularno zdravlje, autori su zaključili kako ni crveno ni bijelo vino nisu utjecali na ispitanike u cjelini.

Pozitivne rezultate jedino je pokazala podgrupa ispitanika koji su redovito vježbali barem dva puta tjedno. Kod njih je primijećen i porast razine HDL-kolesterola i smanjenje razine LDL- i ukupnog kolesterola, bez obzira jesu li pili crveno ili bijelo vino. Stoga su autori napomenuli kako vjerojatno postoji sinergijski učinak tjelovježbe i umjerenog unosa vina na očuvanje zdravlja srca i krvnih žila.

Izvor: European Society of Cardiology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vino,

Komentari