Datum objave: 11. 05. 2010.

Povišeni unos omega – 3 masnih kiselina posebice DHA (dokosaheksaenska kiselina) može povećati mineralni sadržaj kostiju i učiniti kosti zdravijim i snažnijim, pokazuje novo istraživanje na miševima objavljeno u časopisu British Journal of Nutrition.

Omega – 3 masne kiseline, osobito DHA i EPA (eikosapentaenska kiselina) se povezuju sa širokim spektrom zdravstvenih blagodati koje uključuju smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta karcinoma, uspješan razvoj djece tijekom trudnoće te pozitivan utjecaj na zdravlje zglobova i raspoloženje.

U istraživanju je korištena DEXA metoda kojom je mjerena gustoća koštane mase, a uspoređivao se utjecaj suplementacije DHA omega – 3 masne kiseline i DPA (dokosapentaenska kiselina) omega – 6 masne kiseline te utjecaj suplementacije kombinacije DHA i DPA na zdravlje kostiju.

Životinje koje su dobivale DPA suplemente su imale najmanju gustoću koštanog tkiva i mineralni sadržaj kostiju. S druge strane, rezultati su pokazali kako se suplementacijom DHA povećao mineralni sadržaj kostiju miševa.

Znanstvenici smatraju kako je DHA neophodna za zdravlje kostiju jer se vjeruje da je jedan od ključnih elemenata koji izgrađuju koštanu srž.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari