Datum objave: 21. 08. 2015.

Nova studija objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima može povećati rizik od depresije u postmenopauzalnih žena.

Znanstvenici su analizirali podatke opservacijske studije provedene na preko 90 000 žena u postmenopauzi kroz period od 8 godina. Osobito je obraćena pažnja na vrstu ugljikohidrata koju se ispitanice unosile kao i glikemijski indeks (GI) i glikemijsko opterećenje hrane.

Rezultati su pokazali da je prehrana u kojoj su prevladavale namirnice s visokim glikemijskim indeksom povećala rizik od depresije za 22 %. Inače, hrana s visokim GI uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi i zatim njen nagli pad, a uključuje namirnice poput bijelog kruha, corn flakesa, rafiniranih žitarica i slatkiša. S druge strane, hrana s niskim GI se dulje probavlja i ne uzrokuje oscilacije razine šećera u krvi. Namirnice s niskim GI su primjerice one bogate vlaknima kao i povrće pa i ne čudi da je studija pokazala kako žene koje temelje prehranu na takvoj hrani imaju niži rizik od razvoja depresije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: glikemijski indeks,

Komentari