Datum objave: 10. 10. 2014.

U nedavnoj analizi čiji su rezultati objavljeni u časopisu Aesthetic Surgery Journal, uspoređene su komplikacije 450 pacijenata nakon operacija oblikovanja tijela u svrhu odstranjivanja viška kože i masnog tkiva koji zaostaju nakon velikog gubitka tjelesne mase.

Ispitanici istraživanja bili su muškarci i žene različitih dobnih skupina koji su prije operacije izgubili 23-56 kg. Estetske operacije koje su prošli uključivale su zahvate poput redukcije dojki, učvršćivanja trbuha, liposukcije i podizanja kože na raznim dijelovima tijela.

Analizom je utvrđeno da su ispitanici koji su izgubili više od 45 kg imali veći rizik od komplikacija, bez obzira na metodu mršavljenja. Nadalje, pacijenti koji su tjelesnu masu reducirali uz pomoć zahvata na želucu, poput operacije premošćenja želuca, imali su veći rizik od komplikacija nego pacijenti koji su smršavjeli uz pomoć dijeta i tjelovježbe.

Jednim od razloga zašto su ispitanici koji su smanjili masu uz pomoć operativnih zahvata na želucu pokazali više komplikacija, smatra se loš prehrambeni status. Navedeni ispitanici tijekom mršavljenja najčešće unose manje od 1 000 kcal dnevno, što im snižava razine proteina i često ih dovodi do drugih prehrambenih deficita. Tijekom svakodnevnog života njihov organizam se može prilagoditi takvom restriktivnom unosu hrane, no stanje se mijenja uslijed iznenadnog fiziološkog stresa koji prati novu operaciju. Tada pokazuju veću sklonost infekcijama, crvenilu i puknućima kože te im rane sporije zacjeljuju.

Autori su zaključili da ovi rezultati mogu biti korisni kirurzima u poboljšanju njege pacijenata prije i poslije estetskih operacija.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari