Datum objave: 06. 11. 2009.

Meta analiza koja je obuhvatila 870 žena i 1880 muškaraca, sprovedena od vijetnamskih i australskih znanstvenika, proučavala je utjecaj prehrane na gustoću kostiju. Pokazala je kako vegetarijanska prehrana smanuje gustoću kostiju za 4% a veganstvo za 6% u usporedbi s pojedincima "svejedima". No suprotno očekivanjima mnogih, ta redukcija koštane gustoće nije se pokazala klinički značajnom odnosno nije dovela do pojave osteoporoze ili fraktura.

S obzirom da je osteoporoza ("bolest krhkih kostiju" uzrokovana smanjenom mineralnom gustoćom kostiju i najčešći uzrok lomova u starijoj populaciji) poprimila epidemijske razmjere te da više od 75 milijuna ljudi širom svijeta boluje od te bolesti, opravdan je strah od svjesnog pridonošenja bolesti manjkavom prehranom. Međutim, ako je suditi prema najnovijim rezultatima, vegetarijnska prehrana - osobito ako je dobro balansirana i raznovrsna te kombinirana s redovitom tjelovježbom - nije rizičan čimbenik u obolijevanju od osteoporoze.

Izvor: American Journak of Clinical Nutrition, October 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vegetarijanstvo,

Komentari