Datum objave: 20. 07. 2015.

Prema novoj meta-analizi objavljenoj u časopisu Journal of General Internal Medicine, vegetarijanska prehrana učinkovitija je od drugih načina prehrane kada je u pitanju gubitak suvišnih kilograma.

U analizi su bili obrađeni rezultati 12 kontroliranih studija u kojima je sudjelovao ukupno 1 151 ispitanik. Ispitanici studija su tijekom 9-74 tjedana slijedili određeni tip prehrane, a cilj ove analize je bio usporediti učinak vegetarijanske prehrane s prehrambenim režimima, poput Atkinsove dijete, prehrane koju preporučuje Američko dijabetičko društvo te prehrane za smanjenje razine kolesterola.

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su slijedili vegetarijanski način prehrane, izgubili znatno više kilograma od onih koji su konzumirali meso.

Osobe koje su slijedile vegansku prehrane, koja isključuje sve namirnice životinjskog podrijetla, izgubile su u prosjeku 2,52 kg više, dok su osobe koje su slijedile ovo-lakto-vegetarijansku prehranu, koja uključuje konzumaciju jaja i mlijeka, izgubile u prosjeku 1,48 kg više.

Dodatno, ispitanici koji su uz vegetarijansku prehranu još i smanjili kalorijski unos, pokazali su još veći učinak na smanjenje tjelesne mase. Smatra se da vegetarijanska prehrana ove pozitivne učinke zahvaljuje povećanom udjelu cjelovitih žitarica te voća i povrća.

Pošalji prijatelju na email

Komentari