Datum objave: 02. 08. 2011.

Prema rezultatima nove studije vegetarijanci imaju 30% manju vjerojatnost za razvoj crijevnih bolesti od osoba čija prehrana uključuje meso i mesne prerađevine. Prijašnja istraživanja ukazuju da prehrana s niskim udjelom prehrambenih vlakana može uzrokovati divertikularnu crijevnu bolest te da vegetarijanci imaju niži rizik za oboljenje radi dovoljnog konzumiranja vlakana.

S ciljem potvrđivanja tih tvrdnji, provedeno je istraživanje koje se bavilo pitanjem povezanosti vegetarijanske prehrane s pojavom bolesti crijeva na 47 033 ispitanika relativno dobrog zdravlja, od čega je bilo 15 459 vegetarijanaca.

U periodu od 11.6 godina došlo je do pojave crijevnih bolesti u 806 slučajeva, a nakon procjena raznihčimbenika kao što su pušenje, konzumacija alkohola i BMI, zaključeno je da vegetarijanci imaju niži rizik za oboljenje od divertularne crijevne bolesti od osoba koje konzumiraju meso. Ispitanici koji su unosili veću količinu vlakana (25g/dan) su imali niži rizik od hospitalizacije i umiranja od crijevnih bolesti od onih koji su konzumirali manje od 14g dnevno.

Minimalni preporučeni unos prehrambenih vlakana je 18g na dan,a taj se unos može osigurati svakodnevnom konzumacijom hrane bogate vlaknima poput voća, povrća i proizvoda od punog zrna.

Izvor: British Medical Journal

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vegetarijanstvo,

Komentari