Datum objave: 10. 03. 2014.

Vegetarijanska prehrana se može definirati kao pretežiti unos namirnica biljnog porijekla u kombinaciji s mlijekom i mliječnim proizvodima te ribom dok se meso najčešće u potpunosti isključuje iz jelovnika. Svakodnevno smo izloženi informacijama o utjecaju prehrane na razinu krvnog tlaka, a time i na kardiovaskularno sustav. Neki stručnjaci smatraju kako upravo vegetarijanski način prehrane ima pozitivne učinke na razinu krvnog tlaka. No, do sada nema jednoglasnog zaključka.

Kako bi istražili pridonosi li vegetarijanska prehrana zdravlju srca, japanski znanstvenici proveli su meta-analizu 39 studija koje su uključivale ukupno 21 600 ispitanika.

Autori studije su zaključili kako vegetarijanci u prosjeku imaju:
• niži krvni tlak od osoba koje uključuju meso u prehranu (omnivore)
• niži indeks tjelesne mase (ITM) od omnivora
• niži unos zasićenih i trans masnih kiselina od omnivora
• viši unos vlakana od omnivora
• niži unos natrija (soli) od omnivora
• niži viskozitet krvi od omnivora

Sve navedene komponente povezuju se sa sniženim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Znanstvenici naglašavaju kako je potrebno istražiti povezanost između pojedinih nutrijenata u prehrani s krvnim tlakom, no smatraju da je ovim istraživanjem dokazano kako vegetarijanska prehrana može doprinijeti zdravlju srca.

Izvor: JAMA Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vegetarijanstvo,

Komentari