Datum objave: 04. 02. 2015.

Prema novoj meta-analizi objavljenoj u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, prelazak na vegetarijansku prehranu može doprinijeti gubitku kilograma čak i bez povećanja tjelesne aktivnosti ili ciljanog kontroliranja unosa kalorija.

U analizi su korišteni podaci 15 studija s ukupno 755 ispitanika iz raznih dijelova Europe i SAD-a. Studije su bile različitog trajanja – od četiri tjedna do dvije godine, a bile su provedene na odraslim ispitanicima kojima je pripisano slijeđenje vegetarijanske prehrane.

Primijećeno je da je promjena u prehrani, u prosjeku, dovela do gubitka mase ispitanika od oko 5 kg tijekom 44-tjednog perioda. Promatrajući određene skupine ispitanika, najveći gubitak kilograma zapažen je među osobama koje su na početku studije imale najvišu tjelesnu masu, muškarcima i osobama starije životne dobi.

Budući da gubitak od 5-10 % tjelesne mase može znatno sniziti rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, autori su zaključili kako vegetarijanska prehrana može doprinijeti prevenciji i liječenju poremećaja povezanih s pretilosti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vegetarijanstvo,

Komentari