Datum objave: 20. 03. 2015.

U brojnim istraživanjima primijećeno je da je visoki unos crvenog mesa i obrađenih mesnih proizvoda povezan s većim rizikom od kolorektalnog karcinoma, dok je za prehranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama zapaženo da potencijalno snižava rizik. Kako bi pridonijeli mnoštvu dokaza o koristima hrane biljnog podrijetla u očuvanju zdravlja kolorektuma, skupina kalifornijskih znanstvenika je u novom radu istražila učinak vegetarijanske prehrane.

U istraživanju su analizirani podaci o prehrani i zdravlju 77 659 muškaraca i žena prikupljeni u jednom opsežnom istraživanju adventista, među kojima je raširen vegetarijanski način prehrane.

Analiza je pokazala da su ispitanici koji su slijedili vegetarijansku prehranu, u usporedbi s ostalima, imali 22 % niži rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma.

Kada su zasebno proučene različite podvrste vegetarijanske prehrane, zapaženo je da su najniži rizik – 49 % niži, imali pesko-vegetarijanci, čiju prehranu karakterizira unos mliječnih proizvoda, jaja i ribe. Kod lakto-ovo-vegetarijanaca, koji konzumiraju mliječne proizvode i jaja, zamijećen je 18 % niži rizik, a kod vegana, koji konzumiraju isključivo hranu biljnog podrijetla, primijećen je 16 % niži rizik od kolorektalnog karcinoma.

Izvor: JAMA Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vegetarijanstvo,

Komentari