Vegetarijanke nemaju zdravije krvne žile

Datum objave: 11. 05. 2006.

U novom broju časopisa Atherosclerosis uspoređen je stupanj karotidne ateroskleroze te razina vitamina B12 i homocisteina kod postmenopauzalnih žena vegetarijanki i omnivora..

U istraživanje su uključene žene postmenopauzalne dobi jer je kod njih veća vjerojatnost pojave karotidnog aterosklerotskog plaka nego u žena prije menopauze. Rezultati nisu pokazali značajnu razliku u stupnju karotidne ateroskleroze između vegetarijanki i omnivora.

Vegetarijanke su imale višu razinu homoscisteina, aminokiseline čija povišena razina predstavlja čimbenik rizika za bolesti srca, a kod vegetarijanaca je ovakvo stanje između ostalog posljedica nedovoljnog unosa vitamina B12 jer ga u aktivnom obliku ima jedino u namirnicama životinjskog podrijetla.

Autori ovog istraživanja smatraju da povećana razina homocisteina poništava povoljan utjecaj drugih elemenata vegetarijanske prehrane na profil lipida plazme koji bi mogli smanjiti rizik od pojave karotidne ateroskleroze. Dakle, prilikom odabira vegetarijanske prehrane posebnu pažnju bi trebalo posvetiti prevenciji manjka vitamina B12.

Pošalji prijatelju na email

Komentari