Datum objave: 11. 06. 2013.

Studija objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine istraživala je utjecaj prehrane na smrtnost uspoređujući vegetarijance i osobe koje konzumiraju sve vrste namirnica. Studija je provedena na više od 73, 308 ispitanika tijekom 6 godina koji su podijeljeni u 5 kategorija; osobe koji nisu vegetarijanci semi-, pesco, lakto-ovo vegetarijanci ili vegani.

Vegetarijanci su u prosjeku bili stariji, mršaviji, imali su viši stupanj obrazovanja,bili su manje skloniji konzumaciji alkohola, pušenju te su bili više tjelesno aktivni. Rezultati studije su pokazali da je u vegetarijanaca opća smrtnost bila manja za 12%. Nadalje, smanjena smrtnost uočena je prvenstveno u muškaraca i to od kardiovaskularnih događaja. U žena nije uočena povezanost prehrane sa smrtnošću.

Autori studije ističu kako također postoji povezanost vegetarijanske prehrane (pesco, lakto-ovo i veganstvo) sa smanjenom sveopćom smrtnošću u odnosu na ne-vegetarijansku prehranu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vegetarijanstvo,

Komentari