Nova studija objavljena u znanstvenom časopisu Nutrition je otkrila kako vegetarijanska prehrana koja isključuje unos ribe može smanjiti rizik za depresiju, tjeskobu i stres.
Istraživanje pokazuje kako osobe s niskim razinama masnih kiselina koje se nalaze u ribi, a visokim razinama masnih kiselina koje se nalaze u povrću imaju veću vjerojatnost da će biti dobrog raspoloženja.
U istraživanju je sudjelovalo 138 zdravih dobrovoljaca, pripadnika adventističke crkve. Na temelju informacija o raspoloženju i prehrani ispitanika, znanstvenici su zabilježili kako su osobe koje unose manje omega – 3 masnih kiselina: EPA (eikozapentaenske) i DHA (dokozaheksaenske), kao i arahidonske koja je predstavnik omega – 6 masnih kiselina, a više kratkolančanih ALA (α-linolenske) i linolne masne kiseline boljeg raspoloženja.
Rezultati ovog istraživanja suprotstavljaju se mišljenju kako unos EPA i DHA može smanjiti rizik za depresiju.