Datum objave: 22. 04. 2011.

Prevalencija metaboličkog sindroma među vegetarijancima je za 36% niža u odnosu na svejede, navodi se u novom broju časopisa Diabetes Care. A s obzirom da metabolički sindrom može prethoditi srčanim bolestima, dijabetesu i moždanom udaru, ova otkrića ukazuje kako vegetarijanci imaju i niži rizik za razvoj spomenutih stanja.

Studija provedena na Loma Linda University, uključila je preko 700 osoba nasumice odabranih iz velike skupine od 10000 ljudi koji su prethodno sudjelovali u jednom većem istraživanju te je utvrdila da 25% vegetarijanaca, u odnosu na 37% semi-vegetarijanaca te 39% svejeda, ima metabolički sindrom. Rezultati su ostali isti i nakon što su u obzir uzeti čimbenici rizika poput godina, spola, rase, tjelesne aktivnosti, unosa kalorija, pušenja te navike konzumiranja alkohola.

U odnosu na osobe koje redovito jedu meso, vegetarijanci su imali nižu razinu triglicerida i glukoze, niži krvni tlak, manji opseg struka te niži indeks tjelesne mase, a semi-vegetarijanci značajno niži indeks tjelesne mase te opseg struka.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vegetarijanstvo,

Komentari