Vitaminoteka

Datum objave: 21. 08. 2013.

Studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry bavila se analizom 100 znanstvenih studija koje su ispitivale rizike od deficita vitamina B12.

Vitamin B12 u najvećim količinama proizvode bakterije u gastrointestinalnom sustavu životinja. Spomenuti vitamin može biti prisutan i u pojedinim biljkama, no, autori studije ističu kako ljudski organizam nije u mogućnosti iskoristiti vitamin B12 u obliku prisutnom u biljkama.

U starijih osoba česte su bolesti gastrointestinalnog sustava pri čemu ne dolazi do normalne apsorpcije vitamina B12 iz hrane. Iz navedenih razloga u vegetarijanaca, vegana i starijih osoba može doći do deficita vitamina B12.

Namirnice poput jaja, mlijeka, mesa i ribe bogate su vitaminom B12 te je ključno odabrati namirnice koje sadrže bioraspoloživ oblik tog vitamina koji se apsorbira u potrebnim količinama u organizmu.

Autori studije preporučuju vegetarijancima i veganima povećani unos fermantiranih proizvoda i gljiva te starijima unos obogaćenih proizvoda, riba i morskih plodova kako bi zadovoljili preporučeni dnevni unos vitamina B12.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: B-kompleks, vegetarijanstvo, vitamin B12,

Komentari