Datum objave: 07. 07. 2010.

Od prije je poznato da je nedostatak vitamina B skupine povezan s pojavom depresije, ali je do sada bilo vrlo malo dokaza temeljenih na populacijskim studijama u starijih osoba.

Prema rezultatima kohortne studije objavljene u American Journal of Clinical Nutrition veliki ukupni unos vitamina B6 i B12 povezan je s nižim rizikom za razvoj depresivnih simptoma kod starijih osoba, tijekom perioda vremena.

Studija je pratila 3503 starije osobe kroz period od prosječno 7.2 godine, a osnovni cilj bila je povezanost prehrambenog unosa vitamina B6, folata ili vitamina B12 i razvoja depresivnih simptoma. Tako se pokazalo da veći unos vitamina, hranom i u obliku nadomjestaka, ima veze s nižim rizikom za razvoj depresije, bez obzira na dob, spol, rasu, naobrazbu i životni standard pojedinog ispitanika, ali i na postojeću terapiju antidepresivima.

Ovi rezultati navode na zaključak da bi u svakodnevnoj praksi, liječnici trebali prilikom procjene i liječenja starijih osoba s depresivnim simptomima uzeti u obzir i opći prehrambeni status, te utvrditi postoje li deficijencije spomenutih vitamina, prije nego što započnu osnovni plan liječenja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamini,

Komentari