Datum objave: 24. 09. 2014.

Prema rezultatima nove meta-analize, popularne dijete, poput Atkinsove ili dijete Weight Watchers, sličnog su stupnja učinkovitosti ukoliko ih se pridržava.

Meta-analiza uključila je 48 randomiziranih kliničkih studija koje su ispitivale gubitak tjelesne mase nakon šest te 12 mjeseci slijeđenja različitih popularnih restrikcijskih dijeta. Tako je ispitan utjecaj na preko 7 200 osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilosti srednje dobi od 46 godina. Neke od ispitanih dijeta bile su Atkinsova, Weight Watchers, South Beach dijeta, prehrana u zoni.

Rezultati su pokazali da su nakon šest mjeseci ispitanici na nisko-ugljikohidratnim dijetama imali 8,6 kg manje od kontrolne skupine koju su činili ispitanici koji nisu imali nikakav poseban dijetni režim. Ispitanici na nisko-masnim dijetama, s druge strane, izgubili su 7,7 kg manje u odnosu na kontrolu.

Nakon 12 mjeseci nije primijećena razlika u broju izgubljenih kilograma kod ispitanika na navedenim dvjema vrstama dijeta.

Također, zapaženo je i da različiti čimbenici igraju uloge kod gubitka mase u različitim fazama dijete. Na primjer, u šestom mjesecu provođenja dijete potpora okoline pokazala je bitan utjecaj – povećavala je gubitak tjelesne mase za 3,2 kg. S druge strane, u 12. mjesecu značajnu ulogu imala je tjelovježba koja je poboljšavala gubitak mase za 2 kg.

Budući da su ispitane restrikcijske dijete pokazale sličan učinak tijekom kratkog perioda, autori su napomenuli kako je sljedeći korak ispitati dugoročnu učinkovitost i ishode ovakvih načina prehrane.

Izvor: JAMA

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari