Vitaminoteka

Datum objave: 15. 03. 2017.

U novom istraživanju potvrđeno je da povećani unos vitamina D utječe na izduživanje telomera čije je skraćivanje znak biološkog starenja.

Već je poznato da prirodnim starenjem stanica dolazi do skraćivanja telomera pa se njihova duljina stoga smatra pokazateljem biološkog starenja cijelog organizma. No upravo vitamin D može utjecati na izduživanje telomera leukocita kod osoba srednjih godina.

Znanstvenici su za istraživanje analizirali podatke 1542 osobe dobi 20 do 39 godina, 1336 osoba dobi 40 do 59 godina i 1382 osobe dobi iznad 60 godina. Otkrili su da doza od najmanje 50 nmol/L 25-hidroksivitamina D može izdužiti telomere osoba srednjih godina za 0,13-kbp (kilobazni parovi/tisuću parova baza).

S obzirom na to da razvoj karcinoma može biti posljedica skraćivanja telomera, rezultati istraživanja upućuju na to da bi vitamin D mogao štititi organizam i od te maligne bolesti. Međutim, vrlo je bitno i slijediti zdrave prehrambene navike jer loše prehrambene navike,pretilost i sjedilački način života dovode do upalnih stanja pa također utječu na skraćivanje telomera.

Izvor: Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: starenje, vitamin D,

Komentari