Datum objave: 17. 07. 2010.

Starije osobe koje unose veće količine vitamina E putem prehrane imaju manje izglede za razvoj demencije, objavili su nizozemski znanstvenici u časopisu Archives of Neurology.

U studiji provedenoj na Medicinskom centru Erasmus u Rotterdamu je sudjelovalo 5400 ispitanika starijih od 55 godina.

Pokazalo se da osobe koje su prijavile najveći unos vitamina E imaju u prosjeku 25% manji rizik za demenciju u sljedećih 10 godina. Istraživači vjeruju kako se pozitivan utjecaj vitamina E temelji na njegovom antioksidativnom učinku te posljedičnoj prevenciji degeneracije stanica mozga.

Prema postojećim preporukama, dnevni unos vitamina E bi trebao biti oko 15 miligrama. Namirnice koje su dobar izvor vitamina E uključuju suncokretovo ulje, neke vrste zelenog lisnatog povrća te bademe i lješnjake.

Izvor: PLIVAzdravlje.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: demencija, Neurološke bolesti, vitamin E,

Komentari