Ela Lučić

Datum objave: 03. 09. 2021.

Omega-3 indeks parametar je koji ukazuje na razinu dugolančanih omega-3 masnih kiselina, eikozapentaenske (EPA, engl. Eicosapentaenoic acid) i dokozaheksaenske kiseline (DHA, engl. Docosahexaenoic acid), u membranama crvenih krvnih stanica izraženih kao postotak ukupnih masnih kiselina.

Omega-3 indeks u rasponu od 8 do 12% jedan je od pokazatelja boljeg općeg zdravlja. Kao dio ukupnog zdravog načina života, omega-3 indeks od 8% ili veći može pomoći u održavanju zdravlja srca, mozga, očiju i zglobova, ističu znanstvenici.

U nedavno provedenom istraživanju znanstvenici su ispitali povezanost osam standardnih čimbenika rizika (dob, spol, razina ukupnog i HDL kolesterola, hipertenzija, razina sistoličkog krvnog tlaka, pušenje i dijabetes) sa smrtnošću od svih uzroka.

Rezultati studije u kojoj su znanstvenici tijekom 11 godina pratili 2 240 ispitanika koji nisu imali kardiovaskularne bolesti pokazali su kako je omega-3 indeks snažan indikator smrtnosti od svih uzroka.

Autori studije navode kako su pušenje i omega-3 indeks čimbenici rizika koji se najlakše mogu modificirati.

Znanstvenici su napomenuli kako je ​​omega-3 indeks snažan čimbenik rizika te ga se treba smatrati jednako važnim kao i drugi utvrđeni čimbenici rizika, ako ne i važnijim. Također, zaključili su kako prehrambene navike koje pozitivno utječu na omega-3 indeks mogu produžiti životni vijek.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari