Datum objave: 17. 09. 2015.

U novoj zanimljivoj analizi objavljenoj u časopisu Cochrane Database of Systematic Reviews, istraživači sa Sveučilišta u Cambridgeu usporedili su rezultate 61 visokokvalitetne studije koje su ispitivale utjecaj veličine porcije, pakiranja i posuđa na količinu konzumirane hrane.

Ovaj sistematski pregledni rad tako je na podacima ukupno 6 711 ispitanika pokazao da pojedinci u pravilu konzumiraju više hrane i pića ukoliko im se oni ponude u većim porcijama, većim pakiranjima ili većem posuđu. Procijenjeno je kako bi smanjivanje veličina porcija i pakiranja, odnosno, konzumiranje hrane iz manjeg posuđa moglo doprinijeti 16 %-tnom smanjenju unosa energije kod odraslih Britanaca te čak 29 %-tnom smanjenju kod odraslih Amerikanaca. Navedena smanjenja bila bi ekvivalentna 279, odnosno, 527 kcal na dan.

Rezultati su se pokazali neovisnima o spolu, indeksu tjelesne mase i osjetljivosti na glad ispitanika, pa čak i o svjesnoj namjeri kontrole unosa hrane. Stoga su autori zaključili da na prejedanje znatno utječe i okolina, te da ono nije samo posljedica osobnih karakteristika pojedinaca ili nedostatka samokontrole.

Budući da je prejedanje povezano s većim rizikom od bolesti srca, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma, autori su napomenuli i kako bi smanjivanje veličina serviranja moglo predstavljati odličnu strategiju u očuvanju zdravlja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari