Datum objave: 21. 02. 2011.

Prema novim podacima o nutritivnom sastavu jaja izdanima od strane Američkog odsijeka za poljoprivredu i poljoprivredna istraživanja (USDA-ARS), jaja su siromašnija kolesterolom, a bogatija vitaminom D nego se to prethodno smatralo. Novim mjerenjima nutritivnih tvari utvrđeno je da jedno veliko jaje sadrži prosječno 185 mg kolesterola, što je za 14% manje nego je prethodno izmjereno te 41 IJ vitamina D, što je za 64% više nego je prethodno izmjereno.

Jedno veliko jaje sadrži i 12 grama visokokvalitetnih proteina, značajne količine vitamina i minerala i drugih vrijednih nutrijenata, a sve to u samo 70 kcal.

Neki istraživači smatraju da se nutritivna vrijednost jaja popravila usljed boljeg hranjenja koka nosilica.

Izvor: United States Department of Agriculture's Agricultural Research Service (USDA-ARS)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: jaja,

Komentari