Datum objave: 19. 05. 2016.

U novom istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Cardiology, primijećeno je da je viši udio mišićnog tkiva povezan s nižim rizikom od smrti kod osoba s kardiovaskularnim bolestima.

Za potrebe istraživanja obrađeni su podaci prikupljeni u jednom prethodnom opsežnom američkom javnozdravstvenom istraživanju u kojem je, između ostalog, sudjelovala 6 451 osoba s bolestima srca i krvnih žila. Na temelju rezultata analize sastava tijela dvoenergetskom apsorpciometrijom X-zraka, koja predstavlja vrlo preciznu mjernu metodu, ispitanici su bili podijeljeni u nekoliko skupina s obzirom na udio mišićnog i masnog tkiva.

Tako je primijećeno da su pacijenti s visokim udjelom mišićnog i niskim udjelom masnog tkiva imali znatno niži rizik od smrti nego oni drugačijeg sastava tijela. Zapaženo je i da je viši udio mišićnog, bez obzira na udio masnog tkiva, također doprinosio nižoj smrtnosti.

Stoga je zaključeno da povećanje ili održavanje mišićne mase može znatno doprinijeti produženju života te da bi zdravstveni djelatnici pacijente prije trebali poticati na povećanje mišićnog tkiva nego na samo mršavljenje.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari