Ela Lučić

Datum objave: 15. 07. 2021.

U nedavno provedenom istraživanju znanstvenici su zaključili kako postoje snažni dokazi da omega-3 višestruko nezasićene masne kiseline, uključujući dokozaheksaensku kiselinu (DHA, engl. Docosahexaenoic Acid), mogu gotovo dvostruko smanjiti rizik od prijevremenog porođaja.

To predstavlja potencijalnu zabrinutost jer je nizak prehrambeni unos DHA uobičajen u dijelovima svijeta u kojima se rijetko ili nikad konzumiraju riba i morski plodovi.

Autori studije proveli su multicentrično, dvostruko slijepo, randomizirano ispitivanje kako bi usporedili rizik od prijevremenog porođaja kod žena koje su svakodnevno uzimale 1000 mg DHA s onima koje su uzimale 200 mg DHA u obliku dodatka prehrani. Prikupljeni su uzorci krvi prije početka studije te ponovno prilikom poroda, kada su prikupljeni i uzorci krvi iz pupkovine.

Rezultati su otkrili kako je uzimanje 1000 mg DHA vjerojatno imalo bolji učinak od 200 mg DHA u smanjenju rizika od prijevremenog porođaja, posebno u žena s niskom razinom DHA na početku studije.

Uzimanje veće doze DHA također je rezultiralo manje ozbiljnim štetnim događajima kod majke i novorođenčadi. Točnije, 1,7% žena u skupini koja je uzimala 1000 mg DHA rodilo je prijevremeno, u usporedbi s 2,4% u skupini koja je uzimala 200 mg DHA. Najveće smanjenje rizika od prijevremenog porođaja zabilježeno je kod žena koje su uzimale 1000 mg DHA tijekom studije, a imale su nisku razinu DHA na početku studije. Među ženama koje su na početku studije imale visoku razinu DHA, stopa prijevremenog porođaja bila je niska i nije se razlikovala s obzirom na dozu.

Autori studije ističu kako je važno provjeravati razinu DHA tijekom trudnoće te savjetuju svakodnevno uzimanje 1000 mg DHA u obliku dodatka prehrani trudnicama s niskom razinom DHA.

Izvor: EClinicalMedicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari