Datum objave: 11. 07. 2013.

Rice University te University of California bavili su se istraživanjem utjecaja načina skladištenja voća i povrća na proizvodnju antioksidansa u biljkama, a samim time i produljenje njihove trajnosti.

Američki znanstvenici uočili su da prilikom skladištenja voća i povrća u prostorima koji su osvijetljeni ili potpuno zatamljeni utječemo na „unutarnji sat“ biljaka prilikom čega dolazi do proizvodnje fitokemikalija koje pozitivno utječu na ljudsko zdravlje te one koje odbijaju štetočine. Rezultati su pokazali kako skladištenjem u tamnim kamionima, hladnjacima te kutijama može usporiti „ritam unutarnjeg sata“ biljaka te time proizvodnju ključnih fitokemikalija. Potrebno je otkriti točan načina skladištenja tj. potrebno vrijeme provedeno na svijetlu ili tami, kako bismo otkrili mehanizam produljivanja trajnosti voća i povrća te proizvodnje antioksidansa, a time i učinak skladištenja na ljudsko zdravlje.

Studija je provedena na borovnicama, kupusu, mrkvi te tikvicama.

Autori studije istaknuli su kako su potrebna daljnja istraživanja te su rezultati objavljeni u časopisu Current Biology.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari