Datum objave: 15. 07. 2013.

Studija objavljena na 95. godišnjem zasjedanju The Endocrine Society istraživala je utjecaj prehrane oca na potencijalan razvoj pretilosti i u potomka. Brojne dosada rađene studije su bile usredotočene na prehranu majke, no ne i oca.

Istraživanje je provedeno na miševima prilikom čega je jedna grupa miševa bila podvrgnuta visokomasnoj prehrani (45 % masti od ukupne unesene energije), a kontrolna grupa niskomasnoj prehrani (10 % masti od ukupne unesene energije) tijekom 13 tjedana. Miševi na visokomasnoj prehrani postali su pretili. Potomcima je izmjerena tjelesna masa tijekom različitih životnih dobi (20 dana, 6 tjedana, 12 tjedana, 6 mjeseci i godinu dana) te se pokazalo da su potomci oca koji su bili pretili imali višu tjelesnu masu od potomka oca koji su bili na niskomasnoj prehrani. Važnost studije leži u pronalaženju čimbenika koji mogu potaknuti ili utjecati na potencijalan razvoj pretilosti potomaka što je ključno za strategiju borbe protive epidemije pretilosti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari