Ela Lučić

Datum objave: 04. 02. 2021.

GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) vrlo je često stanje koje može prouzročiti teške komplikacije poput ezofagitisa, suženja jednjaka i problema s disanjem, pa čak i povećati rizik od karcinoma jednjaka.

Liječnici preporučuju promjenu prehrane i načina života kako bi se spriječili simptomi GERB-a, ali ne postoje prospektivni podaci koji bi podržali ove preporuke. U ovom istraživanju znanstvenici su nastojali procijeniti povezanost između čimbenika prehrane i načina života s rizikom za razvoj simptoma GERB-a. „Zdravstvena studija medicinskih sestara II“ (engl. The Nurses’ Health Study II) kontinuirano je nacionalno prospektivno kohortno istraživanje započeto 1989. godine. Uključilo je 116 671 ispitanica koje su ispunjavale dvogodišnje zdravstvene upitnike, uključujući podatke o pušenju, indeksu tjelesne mase, tjelesnoj aktivnosti, uzimanju lijekova i povijesti dijabetesa te validirani polukvantitativni upitnik o učestalosti konzumacije hrane svake 4 godine.

Istraživači su izračunali rizik koji se može pripisati populaciji za pojavu GERB-a povezan sa svakim od pet čimbenika životnog stila koristeći ocjenu antirefluksnog načina života (raspon 0-5). Modeli su prilagođeni dobi, kalendarskom razdoblju, ukupnom kalorijskom unosu, upotrebi lijekova koji mogu smanjiti pritisak na sfinkter jednjaka (npr. blokatori kalcijskih kanala, benzodiazepini i antidepresivi), upotrebi menopauzalnih hormona, inhibitora protonske pumpe i antagonista H2 receptora, povijesti dijabetesa i unosu alkohola. Smatralo se da ispitanice imaju simptome GERB-a ako barem jednom tjedno prijavljuju refluks kiseline ili žgaravicu, kao u prethodnom istraživanju istog tima.

Procijenjeni udio slučajeva simptoma GERB-a koje je svih pet čimbenika moglo spriječiti iznosio je 37%.

Znanstvenici su utvrdili kako je pridržavanje antirefluksne dijete povezano sa smanjenim rizikom od simptoma GERB-a, čak i među čestim korisnicima inhibitora protonske pumpe i antagonista H2 receptora, te može spriječiti približno 40% simptoma GERB-a koji se javljaju barem jednom tjedno.

Kao moguće objašnjenje stručnjaci su naveli smanjenje tonusa sfinktera jednjaka, povećanje gradijenta gastroezofagealnog tlaka i mehaničke čimbenike, uključujući hijatalnu herniju.

Izvor: JAMA Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: GERB, prehrana, želučani problemi,

Komentari