Ela Lučić

Datum objave: 25. 02. 2021.

Unos omega-3 masnih kiselina, poput eikozapentaenske (EPA, engl. Eicosapentaenoic acid) i dokozaheksaenske kiseline (DHA, engl. Docosahexaenoic acid) obično je povezan sa smanjenim rizikom od koronarne bolesti srca, ali novo istraživanje naglašava kako je odnos EPA i DHA važan u utjecaju na različite rizične čimbenike.

Čimbenici rizika za srčane bolesti obično uključuju povišeni krvni tlak, markere upale kao što su razina C-reaktivnog proteina (CRP, engl. C-reactive protein), lipidni profil (ukupni kolesterol, trigliceridi, LDL i HDL kolesterol) te otkucaji srca. Mnogo je studija o povezanosti unosa mješavine EPA i DHA sa smanjenjem rizika od koronarne bolesti srca, ali su korišteni različiti rasponi omjera i doze EPA i DHA.

Ovom meta analizom obuhvaćena su 92 klinička ispitivanja iz dviju baza podataka o unosu EPA i DHA te riziku od koronarne bolesti srca. Odabrana klinička ispitivanja bila su randomizirana, dvostruko slijepa i kontrolirana placebom. Ispitivane doze EPA i DHA iznosile su u rasponu od 850 do 15 000 mg dnevno. U većini studija ispitivalo se uzimanje EPA i DHA u kapsulama, a kontrolna skupina najčešće je uzimala maslinovo ulje. U većini studija, sudionici nisu uvodili značajne promjene u svoju svakodnevnu prehranu.

Podaci analize pokazali su kako je omjer EPA i DHA utjecao na razinu CRP-a i sistolički krvni tlak.

Omjer ovih dviju masnih kiselina pomaknut u korist EPA-e rezultirao je većim smanjenjem CRP-a, što je značilo smanjenje upale. Istraživači su objasnili kako bi to moglo biti povezano s eikozanoidima, derivatima EPA-e, koji imaju niži proupalni potencijal. Međutim ovakav omjer također je bio povezan s neželjenim porastom sistoličkog krvnog tlaka. Nadalje, pokazano je kako omjer EPA i DHA nije bio povezan s lipidnim profilom, dijastoličkim krvnim tlakom ili otkucajima srca.

Znanstvenici navode kako su EPA i DHA presudni modulatori kardiometaboličkog rizika. Na staničnoj razini i EPA i DHA utječu na svojstva staničnih membrana, mogu promijeniti funkcije ionskih kanala, ligandi su za stanične receptore, a metaboliti ovih masnih kiselina ključni su pokretači suzbijanja upale i povratka tkiva u homeostazu. Zaključuju kako bi se u budućim studijama trebao proučavati najučinkovitiji omjer EPA i DHA za postizanje pozitivnih kardiometaboličkih učinaka.

Izvor: Complementary Therapies in Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari