Datum objave: 12. 08. 2013.

Istraživanje provedeno na 9 530 trudnica istaknulo je utjecaj konzumacije omega-3-masnih kiselina na smanjenjene tjeskobe u trudnoći.

Trudnice su tijekom cijelog perioda trudnoće bilježile unos namirnica putem upitnika o učestalosti konzumacije hrane te su nakon 32 tjedna analizirani podaci. Rezultati su pokazali da u onih trudnica koje nikada nisu konzumirale ribe i morske plodove postoji povećani rizik od tjeskobe za 53 %. Nadalje, u trudnica koje su vegetarijanke nađen je značajni rizik od tjeskobe od 25 % u usporedbi s trudnicama koje su redovito konzumirale meso i ribu.

Spomenuto istraživanje prvo je koje povezuje t unos omega-3-masnih kiselina, koje se nalaze u većim koncentracijama u ribama i morskim plodovima, s tjeskobom tijekom trudnoće.

Autori studije ističu kako je najbolje konzumirati 330 g ribe imorskih plodova na tjedan. Također, preporučuju vegetarijankama unos ribe tijekom trudnoće.

Istraživanje je objavljeno u časopisu PLOS ONE.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Omega-3 m.k., Trudnoća i dojenje,

Komentari