Datum objave: 15. 08. 2011.

Još jednom je naglašena važnost obiteljskih obroka u dječjoj dobi u smanjenju učestalosti poremećaja prehrane, pretilosti i neadekvatne nutricije u adolescentnoj dobi.

U časopisu Pediatrics objavljana je analiza 17 studija o prehrambenim navikama više od 182 tisuće djece i adolescenata. Rezultati ukazuju da djeca koja jedu barem 5 zajedničkih obroka tjedno sa svojim obiteljima imaju 35% manji rizik da razviju neki poremećaj u hranjenju od svojih vršnjaka koji takve obroke nemaju. Kao poremećaje u hranjenju istraživači su definirali navike poput prejedenja i povraćanja, uzimanja tableta za mršavljenje, uzimanja laksativa ili diuretika, izgladnjivanja, jedenja vrlo malih količina hrane, izbjegavanja obroka, pušenja cigareta kako bi se smanjila tjelesna masa, itd.

Također, djeca koja su imala zajedničke obiteljske obroke bila su manje pretila, jela su zdravije obroke i imala su zdrave prehrambene navike u odnosu na drugu djecu.

Nije nevažno naglasiti da zajednički obiteljski obrok i zbližava djecu i roditelje, a često je i jedino vrijeme koje u danu provedu zajedno.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca,

Komentari