Datum objave: 12. 03. 2013.

Hall Institute's Molecular Immunology division otkrio je novi gen koji pod utjecajem proteina iz povrća (lisnato povrće) utječe na ljudsko zdravlje.

Autori studije otkrili su gen T-bet koji je odgovoran za proizvodnju stanica imunološkog sustava te za koji se smatra da bi u prisutnosti specifičnih proteina iz povrća mogao aktivirati iste.

Naime, specifične stanice imunološkog sustava doprinose zdravlju probavnog sustava. Važnost spoznaje leži u činjenici da konzumacijom povrća dolazi do aktivacije navedenog gena stvarajući stanice imunološkog sustava (limfoidne stanice, ILCs) koje štite probavni sustav od „loših“ bakterija te kontroliraju pojavu alergija, upalnih bolesti crijeva te čak i pretilosti.

Navedene spoznaje objavljene su u časopisu Nature Immunology te su izrazito važne za otkrivanje povezanosti između unosa specifičnih namirnica te utjecaja na pojavu bolesti gastrointestinalnog sustava.

Pošalji prijatelju na email

Komentari