Josip Rešetar

Datum objave: 24. 07. 2018.

Pretila djeca koja konzumiraju minimalno 2 serviranja kravljeg mlijeka dnevno prema rezultatima znanstvenika s teksaškog Sveučilišta u Houstonu imaju bolju kontrolu šećera u krvi u odnosu na pretile vršnjake koji ne konzumiraju mlijeko.

U dvogodišnje istraživanje bila su uključena 353 pretila djeteta starosti 3 do 18 godina, s prosječnom dobi od 11,3 godina pri čemu su većinu činili dječaci. Djeci su unutar istraživanja po posjetu u istraživački centar mjereni sljedeći parametri: inzulin u serumu, dnevni unos mlijeka, glukoza u krvi i inzulinska osjetljivost.

Rezultati su pokazali da je tek svako deseto dijete konzumiralo mlijeko u preporučenoj količini (2-3 šalice/dan), dok je manja konzumacija zabilježena kod djevojčica u odnosu na dječake.

Dodatno, kod pretile djece koja su unosila manje od 1 šalice mlijeka dnevno, pronađene su značajno više koncentracije serumskog inzulina u odnosu na pretile vršnjake koji su unosili više od 2 šalice mlijeka dnevno.

Unos i vrsta mlijeka nisu imali utjecaj na glukozu u krvi i profil lipida.

U svrhu prevencije metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa II među pretilom djecom i adolescentima znanstvenici apeliraju na konzumaciju mlijeka u preporučenim dnevnim količinama.

Pošalji prijatelju na email

Komentari