Datum objave: 25. 07. 2013.

Najnovije studije ukazuju na poteškoće prilikom praćenja i provođenja prehrambenih smjernica o pravilnoj prehrani u svakodnevnom životu.

Istraživanje objavljeno u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition analiziralo je 53 znanstvena rada pri čemu su ustanovili značajnu i dosljednu, inverznu povezanost između energije unešene putem ugljikohidrata i masti. Nutricionisti navedenu pojavu oslovljavaju sa „vagom ugljikohidrata i masti“. Autori studije objašnjavaju kako su namirnice poput voća, sokova te žitarica bogate šećerima, a siromašne na mastima dok su proizvodi poput ulja i mesa primjeri suprotnog. U tom slučaju osobe se vrlo često nađu na vagi pri čemu unose ili povećani unos ugljikohidrata smanjujući unos grupa namirnica bogatih mastima ili obrnuto. Iz navedenih razloga teško je slijediti prehrambene smjernice te implementirati ih u svakodnevnu prehranu na način da su grupe namirnica jednako zastupljene.

Nutricionisti ističu kako su rješenje spomenutog problema jasnije smjernice koje naglašavaju važnost raznovrsne te uravnotežene prehrane koja se postiže unosom različitih namirnica, a ne pojedinih grupa namirnica.

Pošalji prijatelju na email

Komentari